Регистрираните розопроизводители ще бъдат компенсирани заради ниските изкупни цени тази година със

...
Регистрираните розопроизводители ще бъдат компенсирани заради ниските изкупни цени тази година със
Коментари Харесай

Компенсират розопроизводителите заради ниските изкупни цени

Регистрираните розопроизводители ще бъдат компенсирани поради ниските изкупни цени тази година със дотация " де минимис ", сподели в Карлово министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. В подбалканския град той се срещна с недоволните аграрни производители, като бяха разисквани наболели проблеми в бранша.

Министърът разясни, че тази година реколтата е доста добра - и като качество, и като количество, а това докара до ниските изкупни цени. Друг значителен въпрос е повишаването на розопроизводството - през последните две години то се усилва с по 10 % на година, като сега се обработват над 400 000 дка розови насаждения. В предходните години изкупните цени за кг розов цвят са били доста положителни: през 2017 година кг розов цвят е изкупуван над 4 лв., а през 2016-та - до 5 лв., и по тази причина в този момент производителите са недоволни от цени към 2 лв. за кг, които не им покриват разноските.

Също така през последните години са засети розови площи, които не са от сорта Роза Дамасцена, и те не могат да се употребяват за произвеждане на българско розово масло. По думите на министър Порожанов България създава розов цвят за малко над 3000 кг розово масло, а действително страната продава два пъти повече въз основата на вносни артикули от Иран, Тунис и Турция, с химически добавки, които компрометират качеството на българското розово масло.

Министър Порожанов сподели още, че ще бъдат подхванати законови ограничения против дестилерии, които компрометират качеството на българското розово масло, като го създават без вложен български розов цвят.

Необходим е закон за розата, който да контролира връзките в бранша, да се работи единствено със сертифициран посадъчен материал, единствено от регистрирани розопроизводители, а производители и преработватели да работят в симбиоза, заключи земеделският министър.

Преди срещата в Карлово розопроизводители излязоха по основните пътни артерии в Розовата котловина и блокираха придвижването. Големи колони от чакащи коли се образуваха на пътя Пловдив-Карлово, при разклона за с. Войнягово, където над 100 аграрни производители стачкуваха поради ниските изкупни цени. Движението е спирано още на подбалканския път София-Бургас покрай Калофер, до с. Каравелово и Калояново.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР